1500 prijava u godinu dana

Područni uredi Pučke pravobraniteljice u Osijeku i Rijeci u prvih su godinu dana postojanja zaprimili 1500 pritužbi građana na kršenje ljudskih prava.

Ured u priopćenju navodi kako su prijave građani podnosili dolaskom u ured, telefonskim pozivom ili slanjem pošte, u gotovo jednakom broju u oba grada.

"Ne možemo biti zadovoljni brojem problema koji postoje u našem društvu i zbog kojih nam se građani obraćaju, ali me ovaj podatak ohrabruje jer pokazuje da probleme žele rješavati. A to je moguće samo ako ih nekome prijave. Zato mi je drago što smo osnivanjem ureda izvan Zagreba dobili povjerenje građana, koji su s nama podijelili svoje sumnje u kršenje njihovih ljudskih prava i diskriminaciju", ističe pravobraniteljica Lora Vidović.

Navodi kako su se u Osijeku građani najčešće žalili na rad pravosuđa, a u Rijeci na rad centara za socijalnu skrb.

Prijavljivali su i probleme s pravima iz mirovinskog sustava, područja obnove i stambenog zbrinjavanja, ostvarivanjem socijalnih prava, zbog diskriminacije na radu i mnogih drugih. Na osnovu njihovih pritužbi, područni uredi pravobraniteljici su predložili otvaranje više od 400 predmeta, stoji u priopćenju.

Podsjeća se kako su područni uredi osnovani radi bolje dostupnosti građanima i suradnje s lokalnim i regionalnim tijelima te organizacijama civilnog društva na tim područjima te kako je u rujnu otvoren i ured u Splitu.

Preuzeto sa: http://www.civilnodrustvo.hr/index.php?id=74&tx_ttnews%5btt_news%5d=1321...