Hrvatska na 59. mjestu prema "Izvješću o ravnopravnosti spolova" Svjetskog gospodarskog foruma

Iako se 2015. godina čini kao doba kada rodna ravnopravnost u politici ne bi trebala biti ništa neobično, što dodatno potvrđuje potez kanadskog premijera Justina Trudeaua, koji u svojoj vladi ima jednak broj muškaraca i žena, podaci Svjetskog gospodarskog foruma govore da je zavidna razina ravnopravnosti većini zemalja i dalje nepoznanica.
Trudeau je svojim potezom želio istaknuti kako je Kanada rodno ravnopravna zemlja, u kojoj su svi imaju jednake mogućnosti, a iako je njegova odluka izazvala različite reakcije, čak je i Frances Lankin, njegov politički suparnik, komentirao kako od rodne ravnopravnosti država može samo profitirati.

Zabrinjava stoga 'Izvješće o ravnopravnosti spolova' Svjetskog ekonomskog foruma za 2015. godinu, prema kojim niti jedna od 145 analiziranih zemalja nije u potpunosti zatvorila rodni jaz, a samo su Irska i četiri od pet Nordijskih zemalja zatvorile više od 80%.

IZVJEŠĆE MJERI POLITIČKO OSNAŽIVANJE ŽENA, EKONOMSKOG SUDJELOVANJE I PRILIKE, OBRAZOVANJE TE ZDRAVLJE I OPSTANAK, A IAKO NAVODI 10 ZEMALJA - AUSTRIJA, BAHAMI, BRAZIL, FRANCUSKA, FINSKA, GVAJANA, LETONIJA, LESOTO, NIKARAGVA I NAMIBIJA - KOJE SU U POTPUNOSTI ZATVORILE JAZ U SFERI ZDRAVLJA I OBRAZOVANJA, NITI JEDNA SE ZEMLJA NE MOŽE POHVALITI TAKVIM POSTIGNUĆEM U SFERI POLITIČKOG I EKONOMSKOG SUDJELOVANJA.

Rodni jaz u plaćama ćemo tako zatvoriti tek za 118 godina, a samo četiri zemlje - Island, Finska, Norveška i Nikaragva - imaju više od polovice žena u parlamentu, ministarstvima i višim razinama u vladi. U većini zemalja broj žena se nalazi ispod četvrtine.

Preuzeto sa: http://www.voxfeminae.net/vijestice-list/svijet/item/8906-politika-i-eko...