Novosti

Javno osuđivati govor mržnje

Nedavno objavljeni izvještaj GONG-a o praćenju govora mržnje u hrvatskim medijima tijekom posljednja tri mjeseca 2015. među malobrojnim je analizama ovakve vrste. Rezultati su pokazali da je govor mržnje najčešće, u više od 70 posto slučajeva, prisutan u informativnim člancima i izvještajima, dok su komentari i kolumne na dalekom drugom mjestu s 14 posto udjela.

Mliječna staza za sve

Udruga Roda pruža psihosocijalnu podršku ženama s invaliditetom u reproduktivnoj dobi pa su tako prilagodili DVD o dojenju za gluhe trudnice i majke.

DVD je preveden na znakovni jezik zahvaljujući tini Vrbanić i udruzi Blank_filmski inkubator
Udruga RODA u suradnji s UNICEF-om i Studijom Dim izradila je u rujnu 2009. godine edukativni DVD o dojenju Mliječna staza koji je od tada do danas besplatno podijeljen trudnicama i majkama diljem Hrvatske u više tisuća primjeraka. Na žalost, ovaj DVD ranije nije bio prilagođen gluhim trudnicama i majkama.

Komisija je danas objavila imena devet istaknutih poduzetnica koje će ući u završni krug za dodjelu nagrade EU-a za poduzetnice za 2016. Kandidatkinje su odabrane zbog svojih novoosnovanih poduzeća u tržišnim sektorima koji se protežu od bioloških znanosti do informacijsko-komunikacijskih tehnologija, i to u skladu s tržišnim uspjehom svojih revolucionarnih ideja. Sve kandidatkinje, koje dolaze iz Finske, Francuske, Njemačke, Irske, Izraela, Portugala i Švedske, već su prije koristile sredstva EU-a namijenjena istraživanju i inovacijama.

EP o ravnopravnosti spolova u upravama tvrtki

Europski parlament raspravljao je u srijedu na mini-plenarnoj sjednici u Bruxellesu o ravnopravnosti spolova u upravama tvrtki uvrštenih na burzama, objavio je Europski parlament. Parlament je još u studenome 2013. usvojio prijedlog direktive o povećanju ravnoteže spolova među savjetodavnim članovima uprava trgovačkih društava uvrštenih na burzama, no zastoj je nastao u Vijeću EU-a. Zastupnici su pitali Vijeće što već dvije godine sprječava države članice da usvoje zajedničko stajalište o tom pitanju kako bi mogli početi pregovori s Parlamentom.

Projektni tim na treningu (Foto: CESI)

Pozivamo Vas na konferenciju "Žene u svijetu rada: Razvoj poduzetničkih inicijativa i modela zapošljavanja" koja će se održati u srijedu, 09. prosinca 2015. godine, od 10 do 15 sati u Kući Europe, Cesarčeva 4, Zagreb.

1500 prijava u godinu dana

Područni uredi Pučke pravobraniteljice u Osijeku i Rijeci u prvih su godinu dana postojanja zaprimili 1500 pritužbi građana na kršenje ljudskih prava.

Ured u priopćenju navodi kako su prijave građani podnosili dolaskom u ured, telefonskim pozivom ili slanjem pošte, u gotovo jednakom broju u oba grada.

Podgorička deklaracija

Deklaraciju protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici potpisali su predstavnice/i 11 zemalja, a usvojena je na Međunarodnoj konferenciji.

Stranice